Látogatás 2014.

 Látogatás a németországi testvériskolánkba.

Az iskolával idén is ellátogattunk a németországi testvériskolánkba, Wurmannsquickbe Dósa Ákosné Lányi Anita és Szabó Zita tanár nénik kíséretében.  Október 7-én reggel indultunk a megközelítőleg 30 fős csoportunkkal. Az út tíz órás volt, több pihenőt tartottunk, többek között megálltunk Ausztriában a Melk-i apátságnál is. Miután este odaértünk, berendezkedtünk és megvacsoráztunk, majd jöttek a német gyerekek és jó hangulatú ismerkedési estet rendeztek nekünk, amely során kipróbálhattuk a német nyelvben való jártasságunkat.

Kedden a Salzburg-i sóbányába mentünk, ahol  egy kis vasúttal utaztunk a sóhegy gyomrába, majd egy csúszdán a 150 méter mélyen lévő Tükör-tóhoz jutottunk el, amin egy bárkával keltünk át. Ezután a Königssee nevű tó partján lévő sétálóutcában vásárolhattunk souvenirt a családtagjainknak.

Szerdán a testvériskolánkba látogathattunk el, ahol tanórákra ülhettünk be. Ezek természetesen német nyelven folytak. Két német diák körbevezetett minket az egész épületben. Ezután egy általuk készített ebéddel vendégeltek meg minket, ami nagyon finom volt. Délután társasjátékozni voltunk, ahol német-magyar csoportokba lettünk beosztva, így lehetőségünk volt arra, hogy új barátokat szerezzünk.

Csütörtökön a focista fiúk nagy örömére először az Allianz Arénát néztük meg, ahol német nyelvű idegenvezetést is kaptunk. Sok dolgot megtudtunk az Arénáról és München focicsapatairól is, majd egy Bayern München-es ajándékboltban nézhettünk szét. Ezt követően Münchenben csoportokra osztva egy Váci utcára hasonlító sétálóutcát járhattunk be. Azonban az idő nem kedvezett nekünk, így boltról boltra szaladtunk az eső elől, de mégis jó hangulata volt ennek a délutánnak is.

A pénteki hazaút olyan jó hangulatban telt, hogy mire észbe kaptunk, már Sülysáp határait léptük át. Ekkor tudatosult bennünk az, hogy németországi utazásunk véget ért.
Összességében a lehető legjobban sikeredett ez az öt nap, rengeteg dolgot láttunk, lehetőségünk volt a német nyelv gyakorlására is, és nem utolsó sorban egy nagyon jó társaság lett iskolánk különböző korú tanulóiból, így rengeteg szép emlékkel, élménnyel gazdagodtunk. Ebben az öt napban sok új barátra tettünk szert, és olyan mély barátságokat kötöttünk, amelyek reményeink szerint örök időkre szólnak.

 

Juhász Kitti és Lamina Sára

8.a osztályos tanulók